Pohánka

 

 

Gyenge talajok növénye, ezért elsősorban ilyen területeken terjedt el. Gazdasági jelentősége a faj igénytelenségében és rövid tenyészidejében rejlik. Kásája a hagyományos étrend fontos eleme, lisztjéből ünnepi tészta készül. Emberi fogyasztás előtt hántolni, koptatni kell, ezért a fajták közötti különbségek elbírálásánál a hántolási százaléknak meghatározó szerepe van.
Kérődző állatokkal zölden is etethető, de íze miatt az állatok nehezen szokják meg. Zölden betakarítva a növény jól silózható. Száraz szalmájának tápértéke csekély, takarmányozási célra nem alkalmas. A pohánka virágai jó nektártermelők, ezért virágzó állománya kitűnő méhlegelő. A méhek hasznos munkájának eredményeként a megtermékenyülés és terméshozam is jelentősen nő.